TRIESZT és környéke

Az egész város mentén gyönyörű hatalmas kikötő húzódik végig. Három egymástól elkülönült településből áll.

1. A kikötő partján fekszik a múlt században épült „új város” nyugalmas, szép összkép. Régi mediterrán jellegű. Szűk kanyargó sikátorok ósdi falak. Apró emeletes házak egymás hegyén - hátán  kőkapuk s a jellegzetes kötélre terített holmik.

2.A vasút állomástól egy kis séta a CORSO CAVOURON általános képet nyújt a városról. Érdekessége a zöldes kupolájú S. ANTONIO templom. Verdi Színház Főtere: PIAZZA della Unita d’ Italia. Egyik oldalon a városháza, szemben a személykikötő mólója. Innen óceánjáró hajók is indulnak.

3. A főtér közelében a várdomb. Egy római diadalív. Antik színház romjai a régi vár alatt (Tergeste Trieszt ókori neve ). Tergeste igazi látnivalója a S. Giusto katedrális. Ez két VI. századi bazilika, melyet a XIV. században gótikus stílusban egyesítettek.  Közelben egy régi temető. Innen szép kilátás nyílik a tengerre. Mellette ókori leletanyagot tartalmazó múzeum.

Kis halászfalu: MUGGIA

OPICINA Karszt község, s innen 3 km. Grotte Gigante 146 m magas cseppkőbarlang.

MIRAMARE kastély  isztriai fehér márványból építette Ferenc József. Erzsébet királynő is szívesen időzött itt. A víz fölé mered az ősi DUINO-i Vár.

MONFALCONE

A Trieszt-Velencei vasútvonal vezet erre, saját vasútállomással. A hasonló nevű tengeröböl északi részén fekszik, hajógyáráról is híres. Monfalconétól 18 km-re érjük el az Isonzo torkolata alatti lagúnákat. A hajdani római birodalom hatalmas kereskedelmi központja volt: Aquileia. Innen indult a híres „borostyán út”. Római kori emlékek láthatók itt.

GRADO

Az Isonzó lagúnáit a nyílt tenger felé lezáró szigeten fekszik a zegzugos, ódon Grado. A szigeten hosszan elnyúló, modern fürdőhely sekély vizű homokos strandja, száz szanaszét szórt szállodája, panziója, a magyarokat Siófokra emlékezteti.

VELENCE

Aa régi Velencében csak vízi járművek közlekedhetnek. Ha lehetséges hajón kell Velencébe érkezni. Velencében legkényelmesebben úgy lehet eljutni, hogy Sabione városig menni az autóúton, majd ott a parkolóban leparkolni a hajóállomás mellett. Két féle hajó indul:
- Kishajó, de az csak este cca. 18.00-ig közlekedik.
- Nagyhajó, ez ½ óránként indul és késő  estig közlekedik.
 (Mindkét esetben célszerű a menetrendet megnézni és ahhoz igazodni.)

A Szent Márk tér, a Doge palota, Óratorony, Libnezia fehér márvány palotája, Szent Márk templom, Velencei festészeti Accadémia (XXIII. Terem összesen), Sóhajok hídja, börtönök, Séta a Canale Grandén (Vaporettók megállói) de a legszebb gondolán  „végigjárni” a paloták sorát.
Salute templom, Rialto híd, Merceria Velence „Váci utcája”, S. Maria Maggiore templom,
Nem sok idő innen hajóval: 
Murano / híres üvegfúvó  műhelyei /, S. Giorgio szigete, 1534-1669 között épült a S. Salvatore templom, Ca’ d’ Oro palota / Gótikus főúri hajlék /, Madonna dell’ Orlo templom.

DOBERDO, ISONZO folyó

Közel Monfalconéhoz / Óriási hősi emlékmű, és múzeum. Doberdo del Lago, sok magyar katona van itt eltemetve, magyar kápolna. (Gyerekek iskolai tanulmányai miatt is fontos lehet megtekinteni.) 

Árak 2019 Tekintse meg a teljes 2019-es idényre érvényes árainkat! Read More
5% kedvezmény Amennyiben április 30-ig befizeti a teljes részvételi díjat Read More
Leírás Ismerje meg a kempinget és a lakókocsikat! Read More