TRIESZT és környéke

Az egész város mentén gyönyörű hatalmas kikötő húzódik végig. Három egymástól elkülönült településből áll.

1. A kikötő partján fekszik a múlt században épült „új város” nyugalmas, szép összkép. Régi mediterrán jellegű. Szűk kanyargó sikátorok ósdi falak. Apró emeletes házak egymás hegyén - hátán  kőkapuk s a jellegzetes kötélre terített holmik.

2.A vasút állomástól egy kis séta a CORSO CAVOURON általános képet nyújt a városról. Érdekessége a zöldes kupolájú S. ANTONIO templom. Verdi Színház Főtere: PIAZZA della Unita d’ Italia. Egyik oldalon a városháza, szemben a személykikötő mólója. Innen óceánjáró hajók is indulnak.

3. A főtér közelében a várdomb. Egy római diadalív. Antik színház romjai a régi vár alatt (Tergeste Trieszt ókori neve ). Tergeste igazi látnivalója a S. Giusto katedrális. Ez két VI. századi bazilika, melyet a XIV. században gótikus stílusban egyesítettek.  Közelben egy régi temető. Innen szép kilátás nyílik a tengerre. Mellette ókori leletanyagot tartalmazó múzeum.

Kis halászfalu: MUGGIA

OPICINA Karszt község, s innen 3 km. Grotte Gigante 146 m magas cseppkőbarlang.

MIRAMARE kastély  isztriai fehér márványból építette Ferenc József. Erzsébet királynő is szívesen időzött itt. A víz fölé mered az ősi DUINO-i Vár.

MONFALCONE

A Trieszt-Velencei vasútvonal vezet erre, saját vasútállomással. A hasonló nevű tengeröböl északi részén fekszik, hajógyáráról is híres. Monfalconétól 18 km-re érjük el az Isonzo torkolata alatti lagúnákat. A hajdani római birodalom hatalmas kereskedelmi központja volt: Aquileia. Innen indult a híres „borostyán út”. Római kori emlékek láthatók itt.

GRADO

Az Isonzó lagúnáit a nyílt tenger felé lezáró szigeten fekszik a zegzugos, ódon Grado. A szigeten hosszan elnyúló, modern fürdőhely sekély vizű homokos strandja, száz szanaszét szórt szállodája, panziója, a magyarokat Siófokra emlékezteti.

VELENCE

Aa régi Velencében csak vízi járművek közlekedhetnek. Ha lehetséges hajón kell Velencébe érkezni. Velencében legkényelmesebben úgy lehet eljutni, hogy Sabione városig menni az autóúton, majd ott a parkolóban leparkolni a hajóállomás mellett. Két féle hajó indul:
- Kishajó, de az csak este cca. 18.00-ig közlekedik.
- Nagyhajó, ez ½ óránként indul és késő  estig közlekedik.
 (Mindkét esetben célszerű a menetrendet megnézni és ahhoz igazodni.)

A Szent Márk tér, a Doge palota, Óratorony, Libnezia fehér márvány palotája, Szent Márk templom, Velencei festészeti Accadémia (XXIII. Terem összesen), Sóhajok hídja, börtönök, Séta a Canale Grandén (Vaporettók megállói) de a legszebb gondolán  „végigjárni” a paloták sorát.
Salute templom, Rialto híd, Merceria Velence „Váci utcája”, S. Maria Maggiore templom,
Nem sok idő innen hajóval: 
Murano / híres üvegfúvó  műhelyei /, S. Giorgio szigete, 1534-1669 között épült a S. Salvatore templom, Ca’ d’ Oro palota / Gótikus főúri hajlék /, Madonna dell’ Orlo templom.

DOBERDO, ISONZO folyó

Közel Monfalconéhoz / Óriási hősi emlékmű, és múzeum. Doberdo del Lago, sok magyar katona van itt eltemetve, magyar kápolna. (Gyerekek iskolai tanulmányai miatt is fontos lehet megtekinteni.) 

Árak 2021 Tekintse meg erre az évre érvényes árainkat! Read More
5% kedvezmény Amennyiben április 30-ig befizeti a teljes részvételi díjat Read More
Leírás Ismerje meg a kempinget és a lakókocsikat! Read More